Περιποίηση Κοσμημάτων

Περιποίηση Κοσμημάτων

Ένα χρυσό κόσμημα δεν είναι απλά ένα διακοσμητικό αλλά είναι και μια επένδυση ζωής. Ο Χρυσός είναι διαχρονικός και ποτέ δεν θα βγει εκτός μόδας και είτε κατέχετε κάποια λίγα κομμάτια είτε η κοσμηματοθήκη σας διακατέχεται από χρυσά κοσμήματα πρέπει να φροντίζετε κάθε ένα κόσμημα προσεκτικά και ξεχωριστά.
Άμα αφεθεί μόνο του, ένα χρυσό κόσμημα ούτε θα θαμπώσει ούτε θα διαβρωθεί. Παρόλα ταύτα, πρέπει να έχετε υπόψη πως αν και κάθε κόσμημα δείχνει όμορφο, μέσα από την χρήση, μπορεί να χάσει εν καιρό την λάμψη του και να θαμπώσει άμα δεν το φροντίζετε σωστά. Το να φροντίζετε σωστά τα κοσμήματά σας είναι πολύ μεγάλης σημασίας ώστε να μπορέσουν να λάμπουν και να είναι όμορφα για χρόνια.
Μέσα από την εμπειρία μας, συγκεντρώσαμε κάποιες προτάσεις ώστε να σας βοηθήσουμε να διατηρείτε τα κοσμήματά σας σε άριστη κατάσταση και να μπορούν να κρατήσουν την ομορφιά και την γοητεία τους στα επόμενα χρόνια. Κοσμήματα που διατηρούνται και χρησιμοποιούνται σωστά αντέχουν για πολλά χρόνια και περνάνε γενιά σε γενιά.
Μιας και η «περιποίηση κοσμημάτων» από μόνη της δεν εξηγεί και πολλά σας παραθέτουμε τις προτάσεις μας που πιστεύουμε πως θα πρέπει να έχετε υπόψη όταν φοράτε καθημερινά τα κοσμήματά σας, προτάσεις σχετικά με τον καθαρισμό και ακόμα και την αποθήκευσή τους.

Χρυσά Κοσμήματα: Προτάσεις Καθημερινής Χρήσης
Ακολουθούν κάποια σημεία που πρέπει να έχετε υπόψη όταν φοράτε χρυσά κοσμήματα σε καθημερινή βάση:

- Ο χρυσός είναι ένα μαλακό μέταλλο; αν και ο χρυσός διακατέχεται από λάμψη παραμένει ένα μαλακό μέταλλο. Αυτό τον κάνει ευαίσθητο σε χτυπήματα, γρατζουνιές και χαραγές. Προσέχετε τα χρυσά σας δακτυλίδια, ρολόγια και βραχιόλια όσο τα φοράτε και αφαιρέστε τα όταν εμπλέκεστε σε δραστηριότητες.
- Η χλωρίνη είναι ο χειρότερος εχθρός του χρυσού: μέσω επανειλημμένης έκθεσης, η χλωρίνη αποδυναμώνει την δομή των χρυσών σας κοσμημάτων και μπορεί να οδηγήσει εν τέλει σε σπάσιμο. Φροντίστε να αφαιρείτε τα κοσμήματά σας για παράδειγμα πριν χρησιμοποιήσετε κάποια πισίνα ή κάποιο σπα.
- Καλύψτε ή αφαιρέστε κατά την καθαριότητα και το μαγείρεμα: τα οικιακά καθαριστικά με οξέα ή λειαντικά φθείρουν την επιφάνεια των κοσμημάτων σας. Χρησιμοποιήστε γάντια όταν καθαρίζετε ή αφαιρέστε εξ ‘ολοκλήρου τα κοσμήματά σας. Όξινα φαγητά όπως το λεμόνι και το ξίδι μπορούν επίσης να αποβούν διαβρωτικά.
- Φορέστε τελευταία, αφαιρέστε πρώτα: το makeup, τα αρώματα, προϊόντα μαλλιών και κρέμες φθείρουν τον χρυσό. Προσπαθήστε να τοποθετείτε αυτά τα προϊόντα πριν φορέσετε τα κοσμήματά σας για να περιορίσετε την έκθεσή τους σε αυτά.
- Αφαιρέστε τα κοσμήματα πριν το μπάνιο: το να φοράτε κοσμήματα όσο πλένεστε μπορεί να οδηγήσει στην συσσώρευση σαπουνιού το οποίο δημιουργεί μια στρώση πάνω στα κοσμήματά σας.
- Αφαιρέστε τα κοσμήματα όσο κοιμάστε: μιας και οι άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν κρέμες και άλλα παρόμοια προϊόντα όσο κοιμούνται θα πρέπει να αφαιρείτε τα κοσμήματά σας πριν ξαπλώστε για να περιορίσετε την έκθεσή τους σε αυτά.
- Αδυναμία: κάθε κόσμημα έχει ένα αδύναμο σημείο. Προσέχετε όταν τοποθετείτε ή αφαιρείτε τα κοσμήματά σας. Μην ασκείτε πίεση, μην τα τραβάτε από τις πέτρες τους και να είστε ευγενικοί και προσεκτικοί με τις κινήσεις σας.

Χρυσά Κοσμήματα: Προτάσεις Καθαρισμού
Όσο φοράτε τα χρυσά σας κοσμήματα σε καθημερινή βάση μπορεί να εκτεθούν σε λάδια, αποσμητικά, σκόνη, makeup και διάφορα άλλα. Με στόχο την προστασία τους και την διατήρηση της λάμψης τους πρέπει να επιχειρείτε να τα καθαρίζετε τακτικά, για παράδειγμα κάθε μερικούς μήνες. Άμα θέλετε να αποφύγετε την χρήση επαγγελματικών προϊόντων σας προτείνουμε ένα διάλυμα ζεστού νερού και σαπουνιού για τα πιάτα με αναλογία 10:2 (για κάθε 10 μέρη νερού, 2 μέρη σαπουνιού). Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την καθαριότητα:

- Το μούλιασμα είναι πολύ σημαντικό: Σας προτείνουμε να μουλιάζετε τα σκέτα χρυσά σας κοσμήματα για 3 ώρες και έπειτα να τα τρίβετε ελαφρώς με μια πολύ μαλακή βούρτσα. Κοσμήματα με πολύτιμους λίθους δεν πρέπει να μουλιάζουν αλλά αντίθετα να σκουπίζονται προσεκτικά με ένα πανί που έχει εμποτιστεί με το καθαριστικό μίγμα.
- Ξέπλυμα: Ξεπλύνετε κάτω από καθαρό ζεστό νερό και σκουπίστε με ένα στεγνό πανί για να απομακρύνεται όλα τα ίχνη αφρού.
- Γυαλίστε με ένα πανί: μετά τον καθαρισμό των κοσμημάτων σας μπορείτε να τα γυαλίστε με ένα καθαρό, μαλακό ή ειδικό γυαλιστικό πανί . Μην χρησιμοποιείτε χαρτί ή χαρτομάντιλα διότι μπορεί να γρατζουνίσουν το κόσμημα ή να αφήσουν υπολείμματα.
- Καθαρισμός Vs Γυάλισμα: κάποιες φορές είναι απλώς αρκετό να γυαλίζετε τακτικά και να σκουπίζετε προσεκτικά τα κοσμήματά σας με ένα πανί αντί να τα καθαρίζετε.
- Καθαρίστε με σαπούνι όσο χρειάζεται: είστε ελεύθεροι να καθαρίζετε τα κοσμήματά σας όσο νομίζετε αλλά προσέξτε να αποφύγετε τον υπερβολικό καθαρισμό. Προσπαθήστε να τα καθαρίζετε μόνο όταν χρειάζεται; όταν είναι εμφανώς βρόμικα ή έχουν πατίνα.
- Άλλα αποδεκτά καθαριστικά: η αλκοόλη είναι καλή στο να καθαρίζει και να απολυμαίνει αλλά αποφύγετε την χρήση χλωρίνης και καθαριστικών για ασήμι.
- Έχετε τον νου σας για ζημιές: κατά τον καθαρισμό των κοσμημάτων, έχετε τον νου σας για φθορές και χαλαρές πέτρες. Ο καθαρισμός φθαρμένων κοσμημάτων μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Χρυσά Κοσμήματα: Προτάσεις Αποθήκευσης

Η κατάλληλη αποθήκευση των χρυσών σας κοσμημάτων είναι ίσης σημασίας με την ορθή χρήση και τον σωστό καθαρισμό τους. Πάντα να τοποθετείτε τα κοσμήματά σας κάπου ασφαλή και προστατευμένα:

- Χρησιμοποιείτε κάποια κοσμηματοθήκη: μια καθαρή, στεγνή με καλό ύφασμα κοσμηματοθήκη είναι η καλύτερη επιλογή. Πουγκιά από βελούδο ή βαμβάκι ή θήκες κοσμημάτων είναι επίσης καλές επιλογές.
- Προσπαθείτε να τυλίγετε κάθε κόσμημα με ένα απαλό πανί: Ακόμα και αν έχετε μια κοσμηματοθήκη, σας προτείνουμε να τυλίγετε κάθε κόσμημα ξεχωριστά. Αυτό τα προστατεύει από σκόνη, υγρασία καθώς και τυχαία ατυχήματα και γρατζουνιές.
- Αποφεύγετε τον ήλιο: κάποια κοσμήματα, ιδιαίτερα αυτά με πολύχρωμους λίθους, μπορεί να αποβούν πολύ ευαίσθητα στον ήλιο οπότε πρέπει να αποφεύγετε την έκθεσή τους σε αυτόν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
- Ιδιαίτερη προσοχή στα Μαργαριτάρια: τα Μαργαριτάρια χρειάζονται ειδική προσοχή μιας και είναι πολύ ευαίσθητα στα στοιχεία και την ζέστη. Παρακαλούμε ερευνήστε για τις ειδικές τους ανάγκες όσον αφορά την χρήση και την αποθήκευσή τους.
- Αποθηκεύστε τα κοσμήματά σας μεμονωμένα και με προσοχή: αυτή η τακτική σας βοηθάει να αποφύγετε μπερδέματα και γρατζουνιές. Αποφύγετε να τοποθετείτε μαζί κοσμήματα με αιχμηρές άκρες και να είστε πολύ προσεκτικοί με κοσμήματα με αλυσίδες που μπορεί να μπερδευτούν. Κρατώντας τα κουμπωμένα ή κρεμασμένα μπορείτε να αποφύγετε το μπέρδεμα των αλυσίδων καθώς και πιθανά σπασίματα.

Επαγγελματικός Καθαρισμός και Επιθεώρηση
Οι παραπάνω προτάσεις είναι κινήσεις που μπορείτε εσείς μόνοι σας να κάνετε για να προστατέψετε και να διατηρήσετε τα χρυσά σας κοσμήματα. Παρόλα ταύτα, κάποιες φορές αυτές οι προτάσεις μπορεί να μην είναι αρκετές. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις με κοσμήματα που χρειάζονται την προσοχή ενός ειδικού.
Για τους λόγους αυτούς, μακροπρόθεσμα, σας προτείνουμε να επισκέπτεστε τον τοπικό χρυσοχόο σας ανά καιρούς για επαγγελματικό καθαρισμό και έλεγχο για ελεύθερες πέτρες και ζημιές.
Για οποιαδήποτε επισκευή παρακαλούμε απευθυνθείτε απευθείας σε εμάς και όχι στον τοπικό χρυσοχόο σας μιας και γνωρίζουμε καλύτερα τα κοσμήματά μας. Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα προϊόντα μας άμα έχουν σημάδια από επέμβαση τρίτων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι παραπάνω προτάσεις είναι οι προσωπικές μας ιδέες και σκέψεις οι οποίες έχουν προκύψει από πολλά χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της χρυσοχοΐας. Για κανέναν λόγο δεν είναι οι μοναδικοί τρόποι να φροντίσετε τα κοσμήματά σας και υπό καμία συνθήκη δεν εξασφαλίζουν την «αθανασία» των κοσμημάτων σας. Έχουν ως σκοπό να σας βοηθήσουν (σύμφωνα με την εμπειρία μας) να διατηρήσετε την ποιότητα των κοσμημάτων σας.
Εσείς είστε εξ ‘ολοκλήρου υπεύθυνοι για οποιαδήποτε επιλογή και ενέργεια όσον αφορά την φροντίδα των κοσμημάτων σας. Παρακαλούμε ενημερωθείτε και ερευνήστε ενδελεχώς τις ανάγκες των κοσμημάτων σας προτού προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία ή για περεταίρω πληροφορίες παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο support@kouzoupis.gr ή με κάποιον εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΠΗΣ Α.Ε.

Αρχίστε να πληκτρολογείτε και πατήστε Enter για αναζήτηση

Shopping Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

ESPA
elΕλληνικά